Вертикальна ферма в батьківському підвалі та сік з мікрогріном: як пандемія змінює агробізнес на краще
Прислів’я «не було б щастя, та нещастя допомогло» в повній мірі відображає суть успішного бізнесу Лукаса та Бріє – двох бельгійських студентів. У 2017 році їх компанія Good Move виробляла овочеві і фруктові соки холодного віджиму. Але в 2020 році пандемія коронавірусу істотно вдарила по бізнесу студентів, та їм екстрено довелося шукати нове рішення. Забігаючи наперед – воно виявилося настільки дієвим та правильним, що компанії вдалося примножити прибуток, й вийти на більш високий рівень доходу ніж до коронавірусу, – пише Agri-gator
«Європейський парламент у Брюсселі був основним постачальником наших соків. Але під час карантину, практично всі люди стали працювати з дому. Таким чином, ми втратили більшу частину нашого ринку», – розповідає Лукас Вендірендок, один із засновників компанії. «Ми вирішили переформатувати наше виробництво, і зайнятися вертикальним сільським господарством» – додає Лукас.
Читайте також: Одесит побудував успішний бізнес на вирощуванні мікрогріну
Приміщенням майбутньої вертикальної ферми виступив підвал рідного дому одного із засновників компанії. В якості основної культури, Лукас та Бріє обрали мікрогрін.
«Мікрогрін – досить популярний інгредієнт багатьох страв в елітних ресторанах Бельгії. У той же час, його було складно знайти в звичайних супермаркетах або місцевих овочевих магазинах, та нам хотілося виправити це. Ми почали з малого, і переконали кількох власників невеликих магазинів взяти на реалізацію нашу продукцію. У той момент ми побачили зростаючий попит, і зрозуміли, що потрібно виходити на більші обсяги» – зазначає Лукас.
Підприємці організували фандрайзинг (збір пожертвувань) на території Бельгії, в результаті якого Лукасу і Бріє вдалося зібрати більше запланованих коштів. З цією сумою агробізнесмени змогли збільшити своє виробництво.
Сьогодні в асортименті Good Move 4 види зелені: редис, гірчиця, пурпурний редис і капуста. У найближчі місяці підприємці збираються розширити цей список ще 7 сортами. Мікрогрін з вертикальної ферми Лукаса і Бріє наразі продається в 35 магазинах Бельгії.
«Ми існуємо менше року, але при цьому фантастично швидко ростемо. Це доводить, що попит на мікрогрін буде тільки зростати» – зазначає Лукас.
В даний час підприємці все ще використовують батьківський підвал в якості основного приміщення.
«Сьогодні багато речей ми робимо вручну, і на порядку денному головне питання – автоматизувати всі процеси по максимуму» – зазначають підприємці.
За словами Лукаса, вони збираються знову виробляти овочеві і фруктові соки коли коронавірус піде на спад. Однак в планах – передати виробництво на аутсорсинг, та більшу частину часу присвячувати вертикальній фермі.
«Вирощування мікрогріну – неймовірно захоплююча робота. Вертикальне землеробство – найбільш стійкий метод ведення сільського господарства. Ми хочемо інвестувати прибуток від продажів соків в нашу вертикальну ферму. Ми також хочемо інтегрувати наш мікрогрін в соки. На наш погляд, повинен вийти корисний продукт з прекрасним смаком» – зазначили підприємці.
Читайте також:
Аграрій Миколаївщини на власній фермі вирощує 500-600 кг мікрогріну на місяць
Agri-gator за інформацією fresh-plaza