З 2016 року Україна використала 150 квот в рамках угоди про ЗВТ з ЄС — АГРОПОЛІТ

У 2020 році українські експортери використали 31 з 40 тарифних кво в рамках угоди про ЗВТ з ЄС. Разом, починаючи із 2016-го року до 2020-го року включно, – 150. Про це ідеться у матеріалі на AgroPolit.com.

За даними МЕРТу, на середину грудня 2020 року повністю було використано 11 тарифних квот на:

    • мед

 

    • ячмінну крупу та борошно

 

    • оброблені томати

 

    • оброблений крохмаль

 

    • виноградний та яблучний соки

 

    • кукурудзу

 

    • продукти переробки солоду та крохмалю

 

    • цукор

 

    • м’ясо птиці

 

    • яйця

 

    • альбуміни

 

    • оброблену продукцію із зернових.

 

Також (на той момент) майже використаними були тарифні квоти на:

    • крохмаль (99,3%)

 

    • часник (92,6%)

 

    • яйця та альбуміни додаткова (84,2%)

 

    • висівки, відходи та залишки (83,8%)

 

    • пшеницю (77,9%)

 

    • солод та пшеничну клейковина (72,2%)

 

    • овес (65,7%)

 

    • м’ясо птиці додаткова (65,4%) та інші

 

Також у  2019 році Україна використала 32 тарифних квот, 2018 році – 32 тарифних квот, у 2017 році – 29 тарифних квот, у 2016 році – 26 тарифних квот).

Українські експортери активно використовували можливості і в рамках додаткових торговельних преференцій, які за ініціативи уряду України запровадив Європейський Союз на ряд сільськогосподарських та промислових товарів, які набули чинності з 1 жовтня 2017 року та діяли 3 роки.

Повністю використані тарифні квоти на мед, кукурудзу, оброблені томати та ячмінну крупу та борошно. Використовувалися тарифні квоти на ячмінь, ячмінне борошно та гранули (13,0%), овес (9,6%) та пшеницю (9,3%).

Нагадаємо, що в України є не багато товарів, щодо яких слід застосовувати дзеркальні квоти в рамках ЗВТ з ЄС. 

Джерело https://agropolit.com

Відповісти

Ваш email не публікується