Стало відомо чому українські фермери неохоче вирощують популярну у всьому світі стручкову квасолю – Seeds

0

Щорічно в світі збирають понад 20 млн тонн спаржевої стручкової квасолі. Найбільшим її виробником є ​​Китай – 19 млн тонн. У порівнянні з ним, Україна поки має досить скромні обсяги зеленої квасолі.

За даними аналітиків, в 2017 році під вирощування спаржевої квасолі в Україні було виділено близько 140 га. У той же час урожай склав близько 3000 т. У 2018 році Україна імпортувала понад 48,3 т зеленої квасолі на загальну вартість близько $36,3 тис.

Промисловим виробництвом цієї культури займаються одиниці, в більшості випадків доля стручкової квасолі вітчизняного виробництва – за невеликими виробниками, які реалізують вирощену продукцію через інтернет-магазини і соцмережі.



На оптових ринках, таких як “Шувар” і “Столичний”, стручкова квасоля – рідкість. Торгові мережі “Ашан” і Novus пропонують продукт тільки в замороженому вигляді за ціною від 75 грн за 1 кг.

Ірина Прокопчук з Рівненської області поки вирощує квасоля для власного споживання, а також для знайомих. Каже, що давно подумує над розширенням площі під культурою, щоб можна було налагодити поставки в торговельні мережі, але поки немає можливості, оскільки культура вимагає поливу, а це дуже затратні технології.

А ось Іван Шульц на Черкащині вирощує невеликий обсяг стручкової квасолі. Зазначає, що вирощування цієї культури не складає особливих труднощів, за винятком сортів, які мають дуже довгі стебла.

“Наприклад, китайська вігни, яка, до речі, також спаржева. Подібні сорти вимагають вирощування на шпалері, а також більшої кількості вологи, оскільки довге стебло споживає її більше.

На вирощування всіх рослин в цьому сезоні вплинула затяжна холодна весна. Вона привела до затримки розвитку рослин, а відповідно і до зменшення врожаю теплолюбних культур, до яких відноситься квасоля.

А потім на Черкащині встановилася спекотна погода без дощів, що спричинило сильну грунтову посуху, яка триває донині. І це дуже вплинуло на врожайність. Таким чином, загальний урожай приблизно на третину менше звичайного”, – зазначає Іван Шульц.


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується