Виноградарі Одещини впроваджують авторські системи захисту рослин – Seeds

Цьогоріч погода не сприяла гарним врожаям, виноград не став винятком, особливо це відчули виноградарі півдня України. Найскладніше було тим, хто тримає курс на органічне вирощування – доводиться експериментувати над впровадженням власної авторської системи захисту рослин.

Про це в інтерв’ю SEEDS розповіла Тетяна Шмаглюченко, співорганізатор і директор компанії “ВІН’С”, яка займається вирощуванням столового винограду у Білгород-Дністровському.


– Українські виноградарі кажуть, що урожай цьогоріч не дуже й тішить.

– Так, його дійсно мало в цьому році, і причина як в посусі, так і у весняних заморозках. Ось і у нас скромно цьогоріч. Є сорти, які ми мали можливість поливати, було зрошення, відповідно, там більш-менш урожай. А в цілому хотілося б кращого. Якість не ідеальна.

– Ви вирощуєте виключно органічний виноград?

– Молодий виноград – так, він органічний. Плюс, ми робимо свої досліди на Лідії, і в другій фазі вегетації у нас використовуються тільки органічні препарати. Ми поступово впроваджуємо свою систему захисту.



– Клімат змінюється, і вирощувати виключно органічні продукти стає дедалі складніше. Як з виноградом?

– Ми для себе поставили п’ятирічну планку випробувань, щоб побачити мілдью, оїдіум (хвороби винограду), різних шкідників і прийняли для себе рішення – все-таки це буде комплексний захист, або ж чиста органіка.

Тому ми і не подавалися ще на сертифікацію. Притому, що при закладці молодого винограднику ми робили аналіз ґрунту з можливою подальшою сертифікацією. Ми використовували всі базові добрива, які дозволені в органіці.

– За органікою майбутнє?

– Органіка перспективна. Є в цілому тренд на здоровий спосіб життя і пошук безпечної продукції. Мені здається, що події поточного року привнесли суттєві зміни в цей процес. Але я поки не готова говорити, наскільки це економічно вигідніше. Продажем безпосередньої органіки ми поки що не займалися.

– Які проєкти крім органіки розглядаєте для подальшого розвитку?

– Можливо, подальші проєкти по виноробству будуть пов’язані з біодинаміки. Навіть є для цього земля. Тепер справа за малим – навчиться робити біодинамічне вино. Там є свої особливості не тільки по вирощуванню, а й по процесу виробництва і переробки.

Людмила Калита, SEEDS.org.ua 

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується