В Україні планують будівництво заводу з переробки картоплі з інноваційним голландським обладнанням

В кінці серпня на базі ТОВ «Гранекс-Черкаси» відбувся Всеукраїнський день картоплі. Господарство, власником якого є бельгієць Том ван Гой, є дійсно інноваційним і працює за новітніми світовими технологіями. На площі 3400 га вирощують зернові, технічні, олійні культури, картоплю та цибулю. Господарство також відрізняється тим, що на його території встановлено єдине в Україні картоплесховище з підпідлоговою вентиляцією для зберігання картоплі, з сучасним обладнанням від європейського виробника «Толсма Текнік». Журналісти Agri-gator дізналися про перспективи розвитку українського овочівництва та інновації у зберіганні продукції, у провідного спеціаліста в області ефективного зберігання, директора «Толсма Текнік» Олеся Капітанчука.

Директор «Толсма  Текнік» Олесь Капітанчук

 

-П’ять років тому ви стверджували, що в Україні не вистачає потужностей для зберігання плодоовочевої продукції. На ваш погляд, яка ситуація сьогодні?
Олесь Капітанчук:
Ситуація залишилася практично незмінною. Потужностей з якісного зберігання овочів, як і раніше, не вистачає. У багатьох господарствах продукцію зберігають у необлаштованих приміщеннях. З огляду на це, якість овочів суттєво знижується, а втрати через неналежний спосіб зберігання можуть досягати до 30% ваги, закладеної на зберігання.

-На ваш погляд, чому українські виробники не прагнуть інвестувати в зберігання?
Олесь Капітанчук:
Мабуть тому, що в нас цей ринок ще нерозвинений. Багато українських господарів продають «з коліс», з ферми і тому не вбачають в цьому економічної ефективності. Хоча з моєї точки зору, сховище – це завжди перестрахування. Якщо ти не зміг продати восени продукт, тим більш задешево, його все ж таки варто покласти в сховище, і реалізувати, необов’язково весною, а тоді, коли гарна ціна. Це може бути і через місяць, і через два. Якби у господарствах ретельніше обліковували виробничі втрати, то побачили б реальні прибутки від впровадження сучасних методів для зберігання продукції.

“Ринок зберігання плодоовочевої продукції в Україні залишається нерозвиненим”

-Які сучасні технологічні рішення будуть найбільш ефективними та економічно доцільними для дрібних фермерів?
Олесь Капітанчук: Малим виробникам я би радив звернути увагу на контейнерне зберігання. Мінімально-оптимальний обсяг зберігання, з огляду окупності інвестицій –  ~500 т. Також рекомендую поставити повітрозмішувальну установку – вона буде забезпечувати як штучне охолодження, так і вентиляцію картоплесховища. В крайньому випадку, якщо у фермера дуже скрутна ситуація, можна й самостійно розібратися. Також раджу вивчити що таке діаграма Мольє ( діаграма застосовується в розрахунках систем кондиціонування повітря, вентиляції, опалення та дозволяє швидко прийняти рішення щодо можливості використанні зовнішнього повітря в процесі зберігання, – прим.ред.), придбати гігрометр, термометр, та самотужки упроваджувати технології.

-Які інноваційні рішення від «Толсма Текнік» впроваджені в овочесховищі, в якому ми зараз знаходимося? (господарство ТОВ «Гранекс-Черкаси – прим. ред.)

Олесь Капітанчук: Це єдине на сьогоднішній день сховище в Україні із системою підпідлогової вентиляції, для зберігання картоплі або цибулі насипом – 2 камери на 6 тис. т та 2 камери для контейнерного зберігання картоплі потужністю 2 тис. т. Також, саме наша компанія винайшла інноваційну систему з надувними подушками, яка дуже зручна для зберігання та має підвищений ефект просушування, зокрема для картоплі та цибулі.

«Голландські інновації з автоматичного виробництва продуктів переробки картоплі допоможуть побудувати потужне підприємство»

– Які проєкти, в перспективі, Вам би хотілося впровадити в Україні?
Олесь Капітанчук: Хотілося б реалізувати завод з переробки картоплі на фрі. «Толсма Текнік» є також представником нідерландської компанії Kiremko, і на мій погляд, їхні інноваційні рішення для автоматичного виробництва продуктів переробки картоплі допоможуть побудувати потужне підприємство. Я сподіваюся, що подібний проєкт буде реалізований вже у наступному році. Ще один можливий проєкт, який я вважаю дуже актуальним для України – переробка картоплі на сухе картопляне пюре. Це продукт, який може бути зроблений з картоплі нижчої якості, якої в Україні багато. Окрім цього, сухе пюре довго зберігається, легко транспортується, й наразі на цю продукцію є великий світовий попит. Вже навіть прораховано виробництво сухого картопляного пюре — його окупність за умов роботи на природному газі складає в межах 4–5 років. На мій погляд, подібного проєкту Україні однозначно не вистачає.

Довідка:

ТОВ «Толсма Текнік» є представником ряду європейських виробників обладнання для зберігання, доробки та переробки овочів, фруктів і ягід. Партнерами підприємства є компанії з Нідерландів, Італії та інших європейських країн.

Компанія пропонує комплексні рішення для фермерів, овочевих і плодовоягідних логістичних центрів, підприємств з доробки та переробки овочів і фруктів, надаючи, послуги з монтажу та обслуговування обладнання, що постачається.

Фахівці компанії «Толсма Текнік», зокрема, пропонують рішення щодо охолоджувальних та вентиляційних систем для зберігання картоплі, цибулі, моркви, капусти і буряка, сортувальних та пакувальних ліній для плодоовочевої продукції, а також ліній  для глибокої переробки картоплі на такі продукти як: сухе картопляне пюре, картопля фрі, чіпси, напівфабрикати з картопляного пюре, очищена і порізана картопля запакована у вакуумній упаковці.

 

Agri-gator

1 коментар
  1. Олександр говорять

    А хтось вже реалізує в Україні проєкт з переробки картоплі на сухе пюре?

відповісти Олександр
Скасувати

Ваш email не публікується