Аграріям порадили, як запобігти поширенню пташиної холери
Для багатьох фермерів, розповсюдження хвороб серед птиці є проблемою, яка може завдати великих збитків та призвести до втрат поголів’я. Про контроль та профілактику пташиної холери йдеться у матеріалі Kurkul.com «Пташина холера та інфекційний риніт свійської птиці».
Збудником пташиної холери є грамнегативна бактерія Pasteurella multiocida, яка є досить витривалою і може вижити у посліді 1 місяць, 3 місяці у тушках загиблої птиці та 2–3 місяці у ґрунті.
«Зараження може відбуватися через виділення птахів-переносників, забруднений корм, воду, інфікований послід, а також канібалізм. Дикі тварини та птахи також можуть переносити цю хворобу», — йдеться у повідомленні.
Симптоматика хвороби виглядає так: різкий падіж стада, пригнічення тварин, зменшення споживання корму, заторможеність реакції, синюшність, кульгавість, набряклість сережок (особливо у самців), утруднене дихання і зелена водяниста діарея.
Хоча ліки можуть змінити перебіг хвороби, проте уражені птахи залишаються носіями вірусу і захворювання повторюється. Щоб зменшити можливість рецедиву потрібне тривале лікування з додаванням антибіотиків у корм або воду. Альтернативою може бути повне знищення стада з подальшою дезінфекцією.
Кращим методом профілактики захворювання є санування, яке передбачає:
-
- безпечну утилізацію загиблих птахів;
-
- дератизацію (боротьбу з гризунами);
-
- очищення та дезінфекцію всіх приміщень та обладнання після знищення стада;
-
- перерву перед закупівлею нового покоління птиці принаймні у 3 місяці;
-
- утримання птахів у закритому режимі та подалі від диких птахів та тварин.