Як досягти високої якості силосу — практична частина третього Національного дня ферми
Станом на 15 серпня у західно-центральній частині України кукурудза була ще не придатна для скошування на силос, а тому про її якісні показники говорити було зарано.
«Якщо обгортки на качані вже сухі, а рослина зелена — це перша ознака того, що косити вже пора. Якщо ви ще не косите значить спізнились, бо там вже є приблизно 30% сухої речовини. Коли ж обгортки і нижні листки сухі, то це вже дуже пізно, — розповів фахівець. — Гібриди, особливо кременисті, кременисто-подібні, завжди утворюють скловидну пластинку на верхівці зернини. Берем звичайний качан десь із середини посіву. Звертаємо увагу на середню частину качана і дивимось зверху на верхівку зернини. Якщо на ній є темна плямка або скловидна частина, то це означає, що гібрид має близько 25% сухої речовини. Це сигнал, що потрібно готувати техніку, силосні ями, організовувати людей, бо приблизно через 5−8 днів прийде час скошування».
Експерт рекомендує максимум 35% вмісту сухої речовини. Він зауважує, що тільки 25% українських господарств потрапляють в цей проміжок у 30−35%.
Прямо на полі для фахівців молочної галузі був проведений аналіз якості подрібнення корму за допомогою пенсильванських сит.
«В ідеалі 1% мають становити частинки розміром 20 мм, від 20 мм і до 8 мм — 85−90%, все інше, що потрапило у глухе дно — це 10−15%», — зазначив експерт.
Також він зауважив, що на подрібнення в ході експерименту вплинула висока вологість силосу і використання комбайну без корнкрекера.