Прибуткова ніша – солодкий стручковий перець

Вирощування для технічних цілей солодкого стручкового червоного перцю (паприка), якому не потрібна машинна досушка – це нова ніша в українському овочівництві. З огляду на це, порошок і барвник з цього перцю користуються стабільним попитом на зовнішніх ринках і тому цей сектор може бути цікавий саме з експортної точки зору. Про те, як отримати високий прибуток при вирощуванні китайського гібрида солодкого стручкового перцю, про технології його сушіння, унікальність продукту і будівництво першого в Україні заводу з виробництва порошку з такого перцю читайте в інтерв’ю з Ігорем Андрієнко, керівником цього напрямку компанії «Натур Світ».

Основні культури, з якими, крім паприки, працює підприємство – це коріандр, гірчиця, корінь хрону. Також є напрям виробництва макухи і масла з зерна гірчиці жовтої. Підприємство з 2017 року сертифіковано за системою менеджменту безпеки харчової продукції FSSC 22000. Для роботи на основних виробничих лініях закуплено нове імпортне обладнання. Сировина закуповується у фермерів по всій Україні, а готова продукція експортується в Європу, Америку, країни Азії.

– Ігоре, розкажіть, яку унікальну можливість Ви пропонуєте ринку?

– Перш за все, я хочу сказати, що ми хочемо широко почати вирощувати солодкий стручковий червоний перець (паприку) в Україні. Його призначення – промислова переробка для отримання харчового барвника. Даний вид паприки на технічні цілі раніше ніхто не вирощував в нашій країні. І зараз є унікальна можливість створити новий попит і абсолютно новий ринок в овочевому сегменті України. Це дасть сільгоспвиробнику культуру, просту в вирощуванні, зі стабільно зростаючим обсягом попиту на неї, з ціною закупівлі, прив’язаною до стабільної валюти і, що також важливо, без вимог «супермаркету» до виду готової продукції. У 2018 року ми провели тестове вирощування його в 5 областях України – Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській.

«Використовуючи мінімальну досушку на сонці після збирання, ми отримуємо вологість продукту на рівні 10-15%»

У чому полягає унікальність даного гібрида перцю?

– Рік тому наші партнери з індійської компанії, що займається виробництвом порошку сушеного перцю, розповіли про цю, прямо скажемо, унікальну технологію і запропонували провести її тестування в агрокліматичних умовах України. Суть її в тому, що паприка висихає прямо на корені просто на сонці, без вкладень двох мільйонів доларів в Binder-івську сушилку і величезних витрат на газ або електрику для самого процесу. Для цього був виведений спеціальний сорт перцю – з дуже високим вмістом сухих речовин, і малої оводненності тканин. Це китайський гібрид. Стручок тонкостінний. Відсоток сухих речовин в ньому доходить до 20%. Він солодкий і його можна вирощувати поряд з іншими сортами солодкого перцю без побоювання того, що у них при перезапиленні з’явиться «гіркота». Його особливість також полягає в тому, що він сохне на корені. До моменту збирання врожаю, як правило, стручки цього гібрида паприки в основній масі вже сухі. Надалі, використовуючи мінімальну досушку на сонці після збирання, ми отримуємо вологість продукту на рівні 10-15%.

– Яка взагалі врожайність такого перцю?

– Його врожайність становить близько 35-40 т / га в свіжому вигляді і 7-8 тонн – в сушеному.

– Яка кількість плодів на кущі?

– У Херсонській області ми досягали показника до 100 плодів. Середня ж маса підсушеного плода – від 10 до 22 гр.

«Ми націлені на будівництво заводу з отримання барвника з даного гібрида паприки»

– Ви говорили про те, що вирощували перець в різних географічних зонах України. Скажіть, як вони впливають на період сушки?

– Щодо сушки на корені ідеально підходить клімат Херсонської області. У Сумській, Харківській і Дніпропетровській областях за рівнем барвника паприка показала хороший результат, але тут довелося використовувати сушильні камери. Як варіант, досушування в теплицях також має місце бути.

– Розкажіть про рентабельність даного бізнесу. Який масштаб вирощування перцю Ви вважаєте прийнятним для нормального заробітку?

– Розрахункова рентабельність даного бізнесу для фермера становить близько 75%. При цьому потрібно розуміти, що для нас представляє інтерес весь врожай, вирощений фермером: великі стручки і маленькі, більш насиченого кольору і ті, що не встигли його набрати, цілі і зі слідами ушкодження комахами – ми не вимагаємо стану готового продукту «як для супермаркету». Разом зі своїми партнерами ми націлені на будівництво заводу з отримання барвника з даного гібрида паприки. По суті, ми говоримо про створення абсолютно нового сегменту на овочевому ринку України. Це, в свою чергу, також позитивно позначиться на динаміці цін на традиційні овочі. Що стосується обсягів вирощування, то наш план на 2019 рік – посіяти і отримати готовий продукт (сушені стручки паприки) з площі мінімум 100 га. Але якщо ми говоримо про будівництво заводу в перспективі, то для цього нам потрібні промислові площі виробництва – і це вже від 1000 гектар. За 2019 рік ми плануємо максимально популяризувати даний гібрид паприки в Україні. І тому сьогодні ми готові контрактуватися з виробниками, що мають можливість вирощувати даний гібрид на будь-якій площі – нам не важливо, вирощує людина 10 соток або 10 га – ми готові забрати у нього весь урожай.

– Чи розглядаєте Ви можливість співфінансування фермерських господарств, які вирощують паприку для Вас?

– Так, ми прекрасно розуміємо порядок витрат фермерських господарств на вирощування розсади, догляд за посівами, людський труд. І ці питання, безумовно, ми готові обговорювати з тими, з ким у нас складуться довірчі ділові відносини в сезоні 2018-2019. На момент запуску в роботу заводу з переробки нашого гібрида паприки, у нас плануються програми співфінансування фермерських господарств, які вирощують для нас паприку.

– Якому ринку може бути цікавий порошок паприки?

– В даному випадку європейському та американському. На світовому ринку основний постачальник даного барвника – Китай, але там неможливо вирощувати паприку без використання дуже великої кількості хімії. Нам же в 2018 році в Україні вдалося виростити продукт гарної якості з мінімальним використанням агрохімії. За такою агротехнологією ми і плануємо продовжувати роботу.

Для тих, хто всерйоз задумався про несприятливі прогнози цін на овочі в наступаючому сезоні 2019 р, для тих, хто вважає за краще контрактувати хоча б частину свого врожаю (страхуючись, хоча б від маркетингових ризиків), для тих, хто шукає можливість виходу на закордонні ринки без зайвого клопоту з “Глобал гепами”, для тих, хто вважає за краще мати контракти, прив’язані до курсу долара – нова прибуткова овочева ніша з високим експортним потенціалом – паприка червона на технічні цілі (солодкий стручкової перець).

Якщо Ви бажаєте приєднатися до вирощування даної культури і значно підвищити рентабельність і прибуток свого агробізнесу звертайтеся до компанії «Натур Світ» за наступними контактними телефонами:

+380661161110 (viber, whatsapp, telegram); +380961561775.

 SEEDS, Катерина Звєрєва

Джерело https://www.seeds.org.ua

 

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra